Interview over het onstaan

Hier leest u het interview met de organisatie over het onstaan van de Ronde van 12.

Hoe onstond het idee om de langste wielertoer van Nederland te organiseren?

Rob:
 
Na 10 jaar door Europa op fietsvakanties naar alle Europese landen in alle denkbare windstreken, van Rusland tot Ierland, van Portugal tot Scandinavië, had ik voor 't eerst geen zin aan de volgende Europese Verweggistan Landen te beginnen, die ik nog niet be-fietst had. Er stonden nog wat verre Balkan landen te wachten op me (Roemenië, Albanië etc). Afgelopen 3 jaar fietste ik in al mei door Europa en trof 3 jaar op rij heel nat en koud weer. Mijn route 2 jaar terug van Nijmegen via Santiago de Compostella, Spanje eindigend in Porto Portugal, kende 1 uur boven de 18°C, voor de rest voornamelijk tussen 8 en 14 graden Celsius en dagelijks regen tussen de 2 en 8 uur regen. Nee, dit jaar bleef ik in Nederland. Als 't dan pokkeweer zou zijn was ik zo weer thuis...
 
Maar wat dan? Ik wilde wel een fiets-uitdaging hebben als vakantie doel. Al langer had ik nog 2 fiets-wensen open staan: In 1 dag door de 300 km of misschien door de 333,3 of zelfs 350 km? Want al meer dan 10 jaar stond 293 km als langste 1 dags afstand als mijn record. Tijd voor verbetering. De 2e fiets wens was een rondje Nederland in 1 dag. Probleem echter bij een rondje Nederland, Nederland de klok rond door alle provinciën kom je al gauw op zo'n 625 km en dat is toch echt niet te doen in 1 dag. Dit voorjaar toch weer eens spelend met deze gedachte, kwam ik op het idee dat Nederland in 1 dag, niet persé een rondje Nederland een klokje rond Nederland moest zijn. Dus niet persé beginnend bij de start en daar ook weer eindigend. In mijn geval in Nijmegen ...
 
Nederland in 1 dag rijden voldeed als 't me lukt om alle 12 provincies aan te doen in 1 dag.
 
"Nederland in 1 dag rijden voldeed als 't me lukt om alle 12 provincies aan te doen in 1 dag"
 
En dat bleek te doen, een Wielerronde door alle 12 Provinciën, de route zo plat als een pannenkoek was zo'n 426 km lang (inmiddels 431,5km). Wel gelijk veel meer dan 333,33 of de 350km. Maar ja, dat moest dan maar kunnen.
 
Sowieso train ik het hele jaar door, 's winters met slechte weersomstandigheden ,te koud, te winderig, te nat, of sneeuw en gladheid train ik op de rollerbank. En in 't voorjaar train ik altijd extra als voorbereiding op mijn mei europa tochten,
dus in mei zou ik dit Nederlandse plan ten uitvoer brengen.
 
Toen ik op internet het aanbod van toertochten langsliep ontdekte ik dat het de langste 1 daagse toertocht van Nederland was, mijn zelf bedachte ronde. Dit bracht mij op het idee er mee naar buiten te treden en sponsors te zoeken voor mijn rit.
 
Na een brainstorm-sessie met ondertussen mede-organisator Martijn, stelde hij voor om er een officiële toertocht van te maken als de try-out goed zou gaan. Martijn, een zeer veelzijdig creatieve persoon heeft bovendien de nodige ervaring met tochten organiseren en marketing activiteiten. Martijn was gelijk enthousiast.
 
Martijn:
 
Bij een bezoekje aan Rob voor een bak koffie in de tuin, vertelde hij over het idee om door heel Nederland te gaan fietsen in 1 dag. Heel enthousiast vertelde hij over zijn training, de kaarten, het instellen van zijn digitale navigatieroute en dat hij binnenkort de route daadwerkelijk wilde gaan rijden. Zijn idee was om een website te lanceren en sponsors te zoeken om hem te sponsoren, omdat bijna alle wielrenners worden gesponsord.
 
Na wat brainstormen vond ik het idee eigenlijk zo goed, dat ik voorstelde om te proberen er een toertocht van te maken. Eens kijken hoeveel mensen we mee kunnen krijgen op dat idiote idee van jou, Rob. Zo onstond eind april het idee en werden de taken verdeeld. Rob zorgde voor de route, teksten, etc. Ik ging aan de slag met logo, website, pr-materiaal, etc.
 
"Na wat brainstormen vond ik het idee eigenlijk zo goed, dat ik voorstelde om te proberen er een toertocht van te maken."
 
Rob:
 
Ja, en in overleg besloten we al snel dat niet iedereen die route in 1 dag zou kunnen rijden en dat er dus ook een 2 daagse en een 3 daagse zou komen. Ik ging op zoek naar Ronde van 12 Campings. De start zou dan op 3 verschillende dagen vallen voor de 3 de 2 en als laatste de 1 daagse, zodat iedereen op de zelfde dag zou finishen. Een heel goed idee van Martijn want dan konden deelnemers gezamelijk binnen worden gehaald en konden we een finish-feest organiseren. Iets waar Martijn als goede amateurmuzikant en zeer ervaren dj ook weer alles van weet.
 
"In overleg besloten we al snel dat niet iedereen die route in 1 dag zou kunnen rijden en dat er dus ook een 2 daagse en een 3 daagse zou komen"
 
Martijn:
 
Haha. Maar nu moest alles ook geregeld gaan worden. Er is veel werk aan de winkel. De taken zijn verdeeld en hèhè, om in Rob zijn termen te spreken, we pakken het werk met 2 handen aan.
 
Rob:
 
En zie: Twee komen tot meer...En deze site is daar een weerslag van. Op naar de eerste Ronde van 12!
Interview met organisatie Blog van try-out 1 daagse rit Over het finish feest in Leek
Duursportclub de Ronde van 12